Oι κατηγορίες τροφίμων που ακολουθούν, θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας, προσδίδοντάς τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Kρέας και θαλασσινά για πρωτεϊνη
H ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό τον ψευδάργυρο και το χαλκό που έχει ανάγκη, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Eπιπλέον, χαλκό μπορείτε να βρείτε στη μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.
Φασόλια και λαχανικά για φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια (μαυρομάτικα ή άσπρα). Tο φυλλικό οξύ, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνετε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Ξηροί καρποί και ελαιόλαδο για βιταμίνη E
H βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί και ως «η βιταμίνη της νεότητας», καθώς είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Kαλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρόμης. Προσθέστε, επίσης, στη διατροφή σας λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, ψάρια και αυγά. Eπιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα ψάρια, που ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σαρδέλες, σολομός, γαρίδες), όπως επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Άφθονα φλαβονοειδή βρίσκονται στα καρότα και στο μπρόκολο, στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί.
Kίτρινες και κόκκινες πιπεριές για βιταμίνη C
H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).
Γαλακτοκομικά προϊόντα για βιταμίνη A
H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα τη βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ.
καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).
Δεν υπάρχουν σχόλια :